Project: Aanbouw molen te Havelte

De markante korenmolen van Havelte dateert van 1914 en is onlangs gerestaureerd. Bij de stichting Havelter Molen was al langer de wens aanwezig de educatieve functie van de molen uit te breiden. Daarvoor was een goede ruimte nodig die in de molen zelf eigenlijk ontbrak. Het idee ontstond om een aanbouw aan de molen te maken. In het verleden heeft er een schuur aan de molen vast gezeten. Daarom leek het niet zo’n raar idee om een eigentijdse uitvoering van een nieuwe ‘schuur’ te bouwen. Het was een grote uitdaging om een ontwerp te maken voor een educatieve ruimte die met een tussenlid met de molen verbonden is. Het uiterlijk moest de uitstraling hebben van een boeren schuur maar wel met een eigentijds karakter. De aanbouw is als een wigvorm tussen de achterliggende schuur en de molen in geplaatst. Het tussenlid blijft door een speciale detaillering zeer transparant. Zo blijft het doorzicht tussen aanbouw en molen gehandhaafd. Aan de straatzijde zijn in de gevel ramen aangebracht die door de ervoor gebrachte lamellen bijna onzichtbaar zijn. De gevel krijgt hierdoor meer openheid. De bouw van aanbouw en tussenlid is inmiddels voltooid. Nominatie: De molen is genomineerd voor de ‘Nationale Molenprijs’!